4.5.15

Perunan paremmat munkit ja sairaan hyvä sima!

Vappu se oli ja meni, mutta nythän on juhlakausi vasta alkamassa - kesä! 

Ja jos ei nyt juhlaa niinkään pukkaa, sima käy vaikka talkoojuomaksi, kuten isäni kotona perunahommissa aikoinaan. Munkkeja sitten kyytipojaksi.
*** Tässä välissä tytär haluaa kertoa, että muistaa vieläkin muutamat kerrat lapsuudessa, kun suvun naiset ja miehet lapsineen kuokkivat menemään. Lapsesta touhu oli kivaa, aikuisista ei ehkä ihan yhtä jännää... :) *** 


Aloitetaan Kultaisista Munkeista, kuten äidin aikoinaan talteen nappaama luottoresepti niitä kutsuu. Tosin äiti sanoo niitä ihan vaan munkeiksi. :D

(n. 20 kpl)

Taikinaa varten tarvitaan
2,5 dl maitoa
30-40 g hiivaa (tähän liittyen vinkki postauksen lopussa)
1 kananmuna
0,75 dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl jauhettua kardemummaa
75 g voita/margariinia (meillä pistetään oivariinia)
n. 450 g vehnäjauhoja

Lisäksi oltava
1 l ruokaöljyä (rypsi on jees, sellanen iso pullo)
ja
sokeria munkkeroisten sokeroimiseen lopuksi • Ota hiiva vähän etukäteen huoneenlämpöön. Maidon voi lämmittää vaikka mikrossa, kuuluisaan tyyliin "kädenlämpöiseksi". Murenna hiiva maidon joukkoon ja sekoittele puuhaarukalla tasaiseksi.
 • Tässä välissä sulata rasva ja jätä hetkeksi odottamaan vuoroaan sulaneena.
 • Lisää maito-hiivan kaveriksi kananmuna, sokeri, suola ja kardemumma. Sekoita taas tasaiseksi.
 • Lisää edelliseen vähän jauhoja, sekoita, sitten sulatettu rasva, sekoita jälleen.
 • Lopuksi lisäillään jauhoja vähitellen, aluksi pärjää sillä puuhaarukalla, mutta lopussa kannattaa ottaa kourat käyttöön. Eli pullataikinan tyyliin vaivataan reippaasti. Jauhomäärästä sen verran muistiin, että alkuperäinen ohje sanoo 450 g, mutta jossain vaiheessa sen viereen on käsin laitettu lause "Jauhoja pantava enemmän" - äiti totesi, ettei se niin tarkkaa ole. Näppituntuman mukaan mennään. 
 • Taikina jätetään kulhoon kohoamaan liinan alle, saapi kaksinkertaistua. 
 • Taikinasta pyöritetään n. 20 pikkupullaa, sitten tökätään/revitään keskelle reikä ja jätetään vielä hetkeksi kohoamaan.
 • Tällä välin kuumennetaan öljy kattilassa. Levy saa olla täydellä höngällä ensin, öljyn pitää kuumentua kunnolla mutta se Ei Saa Kiehua. Kun öljyn pinta ikään kuin väreilee, voi halutessaan tehdä leipäkuutiolla testin (me ei tehdä, niin ei sitä tässä neuvota). Joka tapauksessa, levyn tehot pienemmälle ja eka munkki sekaan. Kun se alkaa sopivasti ruskistua, niin sitten vaan kääntämään toiselle kyljelleen. Ja niin edelleen loppujen munkkien kanssa.
 • Sokeroimisesta: Jotkut sokereeraa munkit kuumina, mutta me tehtiin tänä vuonna(kin) sillä viisiin, että annettiin niiden enste valua talouspaperien päällä ja vähän jäähtyä. Sitten on kivampi kieritellä sokerissa, ei ainakaan pala näpit. Ja se sokeri tarttuu aivan mainiosti jäähtyneisiinkin! :)

Munkithan on parhaita samana päivänä syötynä, mutta säilyy ne esim. kakkukuvun alla seuraavaankin päivään. Paitsi ettei meillä kyllä kovin usein säily, kummasti häviävät parempiin suihin... 


Kuvassa aikoinaan Kultasula-öljypullon kyljessä ollut resepti, jossa munkit myös täytetään. Ravintola Perunassa munkit ovat rinkilä-/donitsimuotoa, elikkästen ilman hilloa.


Sitten se SIMA!

Ohjehan on suoraan fariinisokeripussin kyljestä, helppo mutta Hyvä. Laitan määrät tähän tuplana, koska yleensä sen verran tehdään (simalle pyhitetyssä ämpärissä).

8 l vettä
500 g fariinisokeria (1 pussi)
500 g taloussokeria
2-4 sitruunan mehu (riippuu hedelmien koosta & mehukkuudesta)
0,5 tl tuorehiivaa (etusormenpään kokoinen nökäre ehkä)

lisäksi pullotettaessa
sokeria
rusinoita

 • Mittaa sokerit ämpäriin tai Isoon kattilaan.
 • Kiehauta puolet vedestä (eri kattilassa taikka vaikka vedenkeittimellä) ja kaada sokerien päälle. * Jos tummemman värinen sima innostaa, voi käyttää pelkkää fariinisokeriakin (1 kg), itse ei olla testattu. * Sekoita, että sokerit sulavat.
 • Purista sitruunoista mehu, kaada sokeriveden joukkoon. Huom! Itse tykätään siivilöimättömästä sitruunamehusta simassa, kunhan nyt siemenet nyppii pois. Jos haluaa, niin sitten siivilöi.
 • Lisää loput vedestä, anna seoksen jäähtyä rauhassa kädenlämpöiseksi.
 • Hiiva liuotetaan (murenna veteen ja sekoita tasaiseksi) vesitilkkaan, sekoitetaan sitten sitruuna-sokeri-nesteeseen.
 • Juoma saa käydä huoneenlämmössä n. 1 vuorokauden (kansi ämpärin/kattilan päällä), minkä jälkeen se pullotetaan.
 • Lisää joka pulloon lopuksi 1 tl sokeria ja muutama rusina.
 • Huom! Obs! Älä täytä pulloja piripintaan tai kiristä korkkia äärimmäisen tiukalle, siman käydessä paine pulloissa kasvaa.
 • Siman sanotaan olevan valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Huoneenlämmössä tämä tapahtuu sokeripussin ohjeen mukaan 3 päivässä, mutta oman kokemukseni mukaan paljon nopeammin. Senpä takia laitan pullot mieluiten jääkaappiin. Ohjeen mukaan silloin menee n. 1 viikko ja aika hyvin pitää paikkansa.  
 • Sima säilytetään viileässä, käytettävä n. viikon kuluessa. Vaikka eipä se koskaan niin kauaa ole säilynyt, meillä herkkusuita riittää! :P

Simaa ollaan Ravintola Perunassa kokeiltu myös raparperista sekä raparperi-inkivääri-versiona. Siitä mahdollisesti lisää myöhemmin.

Lopuksi se alussa mainittu vinkki hiivan suhteen: ei tarvi ostaa kuin 1 paketti (50 g) näitä molempia ohjeita varten yhteensä. Se mitä munkkitaikinasta jää hiivaa yli, laitetaan tuohon tuplamäärään simaa. Tai no ehkä ihan vähän vähemmän, mittaile itse etusormen ja maalaisjärjen mukaan.

Terkuin,
Tytär

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti